"Ak totiž vychádzame z predpokladu, že jeden človek skonzumuje ročne
asi 80 kilogramov čerstvého chleba či pečiva, pri plnom využití kapacít
by pekárne dokázali zásobiť 4 milióny ľudí," uviedla Tatiana Lopúchová, predsedníčka SZPCC.
V čase hrozieb je podľa nej nutné posilňovanie sebestačnosti. Na takýto
krok by však bolo nutné prijať stovky zamestnancov v rámci celého
Slovenska, upraviť výrobné procesy na základe zvýšených výrobných
nákladov.
"Všetko má v rukách domáci spotrebiteľ, ktorý rozhoduje o tom, po
akom tovare siahne. No práve udalosti posledných týždňov nám naznačujú,
ako rýchlo dokážu medzinárodné hrozby ovplyvniť naše bežné fungovanie.
Ohľad na domáce výrobky je dôležitý, pretože v prípade uzatvorenia
hraníc je potravinová sebestačnosť nevyhnutnosťou. V týchto dňoch sme
svedkami prudkého nárastu záujmu o múku či cestoviny, ale aj o čerstvé
pekárske výrobky. Ich dôležitosť pre náš život si však uvedomujeme až
v časoch, keď je ohrozené zdravie občanov," podčiarkla Lopúchová.
Napriek tomu, že výroba čerstvého chleba a pečiva stále dominuje, jeho
spotreba podľa pekárov postupne klesá. Naopak, spotreba trvanlivého
pečiva rastie. "Výroba trvanlivých pekárenských výrobkov je
v súčasnosti najziskovejší segment pekárskej výroby s priemernou
rentabilitou viac ako 9 % za sledované obdobie rokov 2013 až 2018. Tento
fakt vyplýva najmä z pomerne vysokej automatizácie výrobného procesu,
vyššej pridanej hodnoty výrobkov, o čom svedčí aj ročná produktivita
práce na jedného pracovníka. Tá sa v uvedenom období pohybuje v priemere
okolo 80.000 eur," doplnila Lopúchová.
Poznamenala, že v roku 2018 sa podľa štatistických ukazovateľov vyrobilo
39.400 ton trvanlivého pečiva a kapacita je 45.600 ton, teda prevádzky
na výrobu trvanlivého pečiva sa využívajú na 86 %.
Zväz pekárov zároveň upozornil, že ročná produktivita práce v rovnakom
období v segmente čerstvých pekárenských výrobkov bola v priemere 37.000
eur na pracovníka. "Výroba čerstvého pečiva je o ľudskej práci.
A práve vysoký počet zamestnancov je zdrojom nízkej rentability pekární.
Kým v segmente čerstvých výrobkov dnes pracuje 8200 ľudí, v segmente
trvanlivého pečiva je to 2100 ľudí," dodala Lopúchová.
Vláda SR vyhlásila v stredu (11. 3.) v súvislosti s rizikom šírenia
nového koronavírusu na celom území krajiny mimoriadnu situáciu. Platí od
štvrtka od 6.00 h. Podľa premiéra Petra Pellegriniho (Smer-SD) môže
vláda a štátne orgány na základe mimoriadnej situácie použiť ustanovenia
zákona, ktoré inak nemôže využiť. Niektoré rozhodnutia sa podľa neho
budú riešiť príkazmi a nariadeniami, a nie správnymi konaniami, ktoré
môžu mať dlhý byrokratický priebeh.